Koningschieten 2023

Op 29-05-2023 vond ons jaarlijkse Koningschieten plaats.

Een video op Facebook van onze rondgang in de ochtend
Foto’s met dank aan Josien Dieterich-Delissen:
Foto’s op Facebook van Koningschieten 2023 deel 1
Foto’s op Facebook van Koningschieten 2023 deel 2

Dean Peeters Jeugdkoning 2023
Leon Reijnders Burgerkoning 2023

Het werd een spannende eindstrijd op punten van 6mm met 4 schutters:
Eric Maessen
Victor Linssen
Glenn Tacken
&
Pascal Peeters

Een historisch feit is werkelijkheid geworden!!
Pascal Peeters heeft zich voor de 3e keer achtereen koning geschoten,
vandaag met 109 treffers (op bölkes!).
In 2024 zal hij met zijn vrouw Rebecca Peeters-Koelen als koningspaar lopen
en vanaf 2025 zullen zij de functie van keizerspaar vervullen.Artikel uit De Limburger van 30-05-2023:
Een (bijna) unieke prestatie bij schutterij in Maasniel: na 130 jaar heeft de vereniging weer een keizer

Pascal en zijn vrouw Rebecca mogen zich voortaan keizerspaar noemen. — © Josien Dieterich

Het was een grote ontlading voor Pascal Peeters (46) toen zijn laatste overgebleven concurrent maandag miste bij het 110e bölke. Hij lag al wat schoten voor en dus betekende het dat Peeters zich wederom koning mag noemen van Sint Urbanus. Voor de derde keer op rij. En dat brengt dan weer een bijzondere titel met zich mee: die van keizer. „Koning zijn is al sjiek, maar dit is echt magnifiek”, vertelt Peeters een dag later.

Peeters is met 23 jaar ervaring als schutter en lid van het zestal dat het OLS van 2014 in Grevenbricht wist te winnen, geen beginneling. Maar dit is toch een prestatie van niveau, moet hij zelf ook bekennen. Dat blijkt wel uit het feit dat sinds 1893 de vereniging geen keizer meer heeft gehad. Er waren leden die twee keer op rij koning werden, maar de keizerstitel bleef buiten bereik. Dankzij Peeters is er nu na 130 jaar dan eindelijk een opvolger voor de vorige ‘heerser’.

Het is niet dat Peeters de titel in de schoot kreeg geworpen, vertelt hij. „Een paar mensen hadden me van tevoren al gewaarschuwd dat ik het niet voor niks zou krijgen. Dat ze extra hun best gingen doen. Dat vind ik juist leuk. Ik wilde de titel ook echt winnen, niet zomaar krijgen.”

Vogel of bölkes
Koning word je normaal gesproken als bij jouw schot de vogel die hoog aan de schietboom hangt naar beneden komt. In Maasniel gelden echter andere regels. Daar wordt diegene met de langste reeks van afgeschoten bölkes zonder missers koning. Althans, dat waren de regels tot en met dit jaar. „De leden hebben besloten om vanaf volgend jaar ook op de vogel te schieten”, vertelt Peeters. Maar om hem een eerlijke kans op de keizerstitel te geven, werd dat besluit een jaartje uitgesteld.

„Iedere schutterij is autonoom wat dat betreft”, vertelt Bernie van Lierop, federatiesecretaris bij het OLS. „Sommige schieten op de vogel, andere op de bölkes. Dan zie je wel dat bij die laatste variant de iets bekwamere schutters komen bovendrijven. Dat vergt toch meer vaardigheid en wat minder geluk.” Het is mede daarom zeker een mooie prestatie, vindt Van Lierop die schat dat er momenteel zo’n zestig keizers rondlopen in Limburg.

Koning
De komende tijd gaat Peeters met zijn vrouw Rebecca echter nog door het leven als koningspaar van Sint Urbanus. Volgend jaar volgt de ‘inauguratie’ als keizer, waarna hij de rest van zijn leven de titel mag dragen. „Of er moet een nieuwe komen”, vertelt hij. „Maar dat is de afgelopen 130 jaar ook niet gebeurd, dus daar gaan we niet vanuit.”