Zoals de meeste “traditionele” schutterijen bestaat St. Urbanus Maasniel uit verschillende onderdelen: Een Bordjesdrager, Tamboer-Maître, Muziekkorps, Marketentsters, Vaandeldrager, Koning (Koningin, Koningspaar) en Schutters. 

De schutterij bestaat sinds 1885 en in 2010 hebben we ons 125-jarig jubileum gevierd. Het muziekkorps is in 1953 opgericht. Eerst alleen als een tamboerkorps, later als klaroen- en jachthoornkorps. Thans telt de schutterij zo’n 100 leden, waarvan een 40-tal geuniformeerd. Het muziekkorps bestaat uit circa 20 muzikanten. Er zijn nog enkele leden in opleiding.

De schutterij treedt voornamelijk naar buiten bij schuttersfeesten, het Oud Limburgs Schuttersfeest, het Limburgs Dames Schuttersfeest, taptoe’s, festivals en natuurlijk bij het traditionele koningsschieten op tweede Pinksterdag.

MARS, SHOW EN ANDERE MUZIEKSTIJLEN

In 2004 werd door het korps een show ingestudeerd met diverse muziekstijlen en verrassende effecten. Deze show werd voor het eerst opgevoerd tijdens de taptoe Midden-Limburg in Roermond in september. Op 20 juni 2009 heeft het korps weer deelgenomen aan Taptoe Roermond, met een nieuwe show.

LEERLINGEN MUZIEKKORPS

Het korps verwelkomt nieuwe leerlingen vanaf 8 jaar. Ze beginnen met blokfluitles als basis voor jachthoorn, trompet, tuba of bas. Slagwerkers beginnen op een oefentrom als basis voor kleine trom, grote trom, tenortrom of bekkens. Bent U niet muzikaal maar wilt U wel deelnemen aan schietwedstrijden en proeven aan de schutterscultuur, dan kunt U als schutter achter het muziekkorps marcheren bij tal van evenementen. Voor meer informatie kunt U contact opnemen via de Contact pagina.

DE SCHUTTERS

De schutterij telt momenteel zo’n 36 actieve schutters ingedeeld in zo’n 6 zestallen. De groep is zeer gevarieerd met een groot aantal dames (onze C- en D zestallen bestaan uitsluitend uit dames!) en jonge schutters (1,5 zestal). Voor jonge- en beginnende schutters is er sinds begin 2009 een aparte Sjötte Kurzus opgezet. Nieuwe leden die interesse hebben om ook eens “onder de buks” te staan zijn natuurlijk altijd van harte welkom. Neem gerust eens contact op met ons via de Contact pagina.

ACTIVITEITEN

Naast het toch wel drukke programma en de vele repetities is er de nodige ontspanning in de vorm van nevenactiviteiten. De vereniging beschikt over een activiteitencommissie die jaarlijks verschillende evenementen organiseert, afgestemd op de diverse leeftijdsgroepen. Naast de gebruikelijke activiteiten zoals Sinterklaas en Pasen is er een jaarlijkse kaart- en dartsavond.